Met de enorme groei van sociale netwerken als Twitter zijn link-verkorters ook enorm populair geworden. Door deze populariteit neemt ook de kans op malafide gebruik toe, pas dus op als u op zo'n link klikt!

Recent is gebleken dat spammers druk aan het experimenteren zijn met 'URL-shorteners' om hun succes-rates te verhogen. Spammers verkorten malafide links eerst met zelfgemaakte link-verkorters, en halen die door hen zelf verkorte lnks vervolgens door bonafide link-verkorters zoals bijvoorbeeld bit.ly, TinyURL enz.

Het resultaat is dat de verkorte URL's die op sociale netwerken verschijnen bonafide lijken. Op dit moment lijkt dit alleen met spam te gebeuren, maar het is in mijn ogen zeer waarschijnlijk dat verspreiders van spyware en virussen op korte termijn ook deze techniek zullen gebruiken.

Het gevolg van de toepassing van deze techniek door malafide personen en botnets is enorm. Alle beveiliginsmaatregelen zullen het lastig krijgen op te treden tegen dit fenomeen, zeker als je weet dat gebruik in combinatie van geparkeerde domeinen erg lastig te bestrijden zal zijn.

Conclusie

Iedereen zal de komende maanden, en misschien zelfs jaren, zeer voorzichtig moeten zijn met het klikken op verkorte URL's die op de sociale media staan. Voordat je het weet, en wellicht zonder dat je er zelf erg in hebt, ben je het haasje en ben je een gewild doelwit geworden van kwaadwillenden!